obrázek obrázek
line decor
| Stonetown | Cherokee Light Artillery |
line decor
 
 
 
 
 

Kniha návštěvNapsali o nás
TELEGRAF

Napsali o nás

Rýžování zlata není pro netrpělivé

Banka, radnice, hřbitov i saloon jak vyloupnutý z westernu vyrostl za tři roky na loučce za Kamenicí jen pár set metrů od hranice Pelhřimovska a Jihlavska. Deset let tam jezdí o prázdninách tábořit nadšenci z občanského sdružení A je to... s dětmi, a ti za to všechno mohou.
Osm nadšenců začalo před pěti lety mluvit o tom, že by bylo potřeba postavit pevnou kuchyň a sociální zařízení. Jaký vhodnější styl mohly dobrodružné povahy zvolit než western? „Stavět se začalo v roce 2003 a postupně narostlo tohle,“ řekl třicetiletý Petr Řádek s přezdívkou Dolphino, který dětským táborům už řadu let šéfuje.
Za prázdniny se na louce vystřídají čtyři turnusy táborů s celkem dvěma stovkami dětí. Pouze jeden z nich však pořádá neziskovka A je to..., na zbytek běhů areál pronajímá. „Městečko jsme veřejnosti otevřeli před třemi týdny a letos bude přístupné ještě třikrát. Zatím se spíš učíme, ale příští rok už ho otevřeme osmkrát,“ prozradil.
Městečko je pravým rájem pro děti i dospělé. Děti se tam vydovádí při rýžování zlata, lukostřelbě, hodu tomahavkem i lasem nebo indiánských hrách. Dospělí si zajdou do saloonu Gold nugget, chystá se i country bál, a pro všechny pak jsou připraveny vystoupení borců krotících lasa, biče, koně i divadelní kulisy. „Hrajeme i Divadlo starého západu. Měli jsme premiéru hry Správná volba a teď chystáme Ohnivý trest,“ dodává Dolphino.
Velké obliby se u dětí dočkala jednoduchá indiánská hra nebo rýžování zlata. „Teď už tu máme zlatonosný písek,“ usmál se Řádek, když ponořil ruku do kádě s vodou a pískem. Každé dítě si tu může za českou korunu vyměnit stonedolar a zkusit si třeba právě rýžování. Zlato však končí většinou v kádi.
V areálu se návštěvníci zabaví i v obchůdku prodávajícím indiánské, traperské a zlatokopecké věci, do místnosti šerifa se však nedostanou. S oblibou se však nechávají zavírat do vězení, v bance si mohou proměnit české peníze za „dolary“ nebo uschovat cennosti. Radnice se v budoucnu změní na muzeum Severu a Jihu. Zaujme i hřbitov nebo sklad dynamitu a studna, které při představeních vybuchují.
Mladí nadšenci, kteří výstavbu financují z vlastních kapes pravidelnými měsíčními příspěvky, plánují i rozšiřování městečka. Ve výstavbě jsou lázně, přibude i kostel na kopci nebo pevnost a nový hřbitov obutých.
Deník Vysočina - 12. 6. 2006

 

 

POSLEDNÍ NOVINKY

HELL ON WHEELS 1866

Přidáno dne 01. 11. 2013

Ve dnech 11. až 13. 10. 2013 hostil Stonetown skupinu lidí, kteří hrají takzvaný LARP. Jako další téma si vybrali stavbu železnice v roce 1866 ve státě Nebraska,
v části, která je původně osídlena indiá... více

I. westernový den

Přidáno dne 21. 5. 2013

Ten kdo navštívil westernové městečko Stonetown 18. 5. 2013 na westernovém dni určitě nemusí litovat. V bohatém a zajímavém programu shlédl napínavé příběhy z Divokého západu v akčních hrách "V pravé poledne" a "Železni... více

Lovci kožešin a zimní táboření 2013

přidáno 4. 3. 2013

Dne 23. února 2013 se uskutečnil již VIII. ročník jedné z nejtěžších soutěží, které westeternové městečko Stonetown pořádá a to LOVCI KOŽEŠIN.


Letošní ročník byl bo... více

 
 
 
 
             
 
© 2007 - 2015 Stonetown.cz